woensdag 20 juli 2011

Wie of wat is een goede boekhouder ?(2)

”goedeIn een blog van een week geleden hebben wij een aantal kenmerken genoemd  waaraan u een goede boekhouder herkent. Als bron voor dit blog hebben wij het onlangs verschenen derde nummer van 2011 van het tijdschrift "Eigen Bedrijf" , van de Kamer van Koophandel) , staat het allemaal vrij goed omschreven op pagina 42 en 43. Er worden in dat artikel 5 hoofdcriteria aangegeven . Nu hebben  wij als administratiekantoor  b&d administratie partners jaren lange ervaring met het voeren van de boekhouding van eenmanszaken en BV`s en hebben daarom nog een 5-tal criteria geformuleerd die u kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste boekhouder voor uw bedrijf.  
Kenmerken van een goede of slechte boekhouder (volgens ons) zijn ;
1.   Spreek niet negatief over concullega`
Een goede boekhouder zal niet snel andere administratiekantoren afkraken zonder dat hij/zij daarvoor een goede reden heeft.  Boekhouders die al meteen gaan beweren dat een ander kantoor niet deugt of slecht werk aflevert, hebben kennelijk heel weinig vertrouwen in hun eigen capaciteiten.
2.   Heeft oog voor de zakelijke etiquette
Een goede boekhouder is gekleed zoals het hoort bij de situatie van hem vraagt. Dus op kantoor kan en mag hij best een casual gekleed gaan.  Maar gaat hij met een klant mee naar de bank of rechtbank dan zal hij gekleed gaan zoals volgens de zakelijke ettiquette voorschrijft en niet in een spijkerbroek en sport shirt verschijnen.
3.     Maakt een duidelijke scheiding tussen zakelijk en privé
Als u een afspraak heeft met uw boekhouder  dan is er natuurlijk ruimte voor informele zaken maar het gesprek heeft een zakelijk doel en nut. Nog vervelender is het als u hem per uur betaald en de urenteller tijdens dit gesprek gewoon door loopt, dus als het gesprek is afgerond en u heeft het meer en deel van de tijd alleen gesproken over de vakantie dan moet u zich afvragen of dit de juiste persoon zit.
4.     Heeft duidelijk overzicht per klanteen goede boekhouder beschikt over een helder en accurate archiveringssysteem en is dus in staat om snel oude stukken opsporen, of recente stukken voor u te raadplegen en/of uit de kast  te trekken. Als de structuur hierin ontbreekt dan zegt dit mogelijk ook iets over de kwaliteit van zijn werk. Een boekhouder die dagen moet zoek of stukken kwijt raakt kan echt niet.
5.     Dress (Speak) to impress
Een goede boekhouder probeert u niet te imponeren met allerlei wazige en voor een leek vaak onbegrijpelijk fiscale vaktermen. Maar vertaald deze voor u als klant in heldere en voor u begrijpelijke taal. Hij weet dus de aansluiting te maken met zijn klanten.

2 opmerkingen:

  1. Interessant artikel! Wij hebben hele goede ervaringen met het online boekhoudprogramma van Offective! Erg makkelijk in gebruik! Kijk maar eens op http://www.boekhoudprogramma-online.nl of klik hier.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het volledig met de punten hierboven eens. Een checklist voor boekhouders alvorens je als ondernemer het opstellen van bijvoorbeeld je jaarrekeningen toevertrouwt aan een derde.

    BeantwoordenVerwijderen