woensdag 27 juli 2011

Administratie, boekhouding, jaarrekening en VPB aangifte stamrecht BV

Als u in het verleden in het verleden een ontslagvergoeding heeft ontvangen en deze heeft laten storten in een stamrecht B.V. Dan bent u als directeur groot aandeelhouder (DGA) van deze stamrecht BV verantwoordelijk voor het voeren van een juiste administratie.
De Administratie/ Boekhouding
De stamrecht B.V. (lees u als DGA) is verplicht  om ieder jaar tijdig (voor 1 juni)  de aangifte vennootschapsbelasting van uw stamrecht BV te verzorgen. Ook dient u als DGA net als iedere Nederlander uw belastingaangifte te doen (IB). De aangifte inkomstenbelasting dient u in te dienen voor 1 april.
Deze twee zaken staan zolang u geen winst onttrekt aan uw stamrecht BV los van elkaar en heeft geen gevolgen voor uw particuliere belastaangifte. Is er in het afgelopen jaar wel  winst onttrokken aan uw stamrecht BV dan dient u daarover 25% aanmerkelijk belang belasting te betalen. Dit dient u aan te geven in BOX 2. Let echter wel op dat u wel de reeds betaalde  dividendbelasting (2011:15%)  als vooraftrek mag meenemen. U hoeft bij de particuliere belastingaangifte dus “slechts” de resterende 10% af te reken.

De boekhouding van de stamrecht BV

Het hebben en onderhouden van een sta
mrecht BV stelt in de praktijk niet zo heel veel voor. Het voeren van een administratie volstaat vaak door het aanmaken van een dossier waar u al uw bescheiden bewaart. Dit papieren dossier levert u aan het einde van het boekjaar in bij uw boekhouder of belastingadviseur die vervolgens de jaarrekening voor uw stamrecht BV opstelt.
Oprenting stamrecht
Naast de verplichte  aangifte vennootschapsbelasting dient u nog aan een belangrijke fiscale verplichting te voldoen , Dit heeft betrekking op het zogenaamde oprenten van de stamrechtverplichting.
Elk jaar dient de stamrechtverplichting opgerent te worden. Dit gebeurt volgens de marktrente (zoals vastgelegd in de statuten van de BV. Door de oprenting wordt de stamrechtverplichting voor de besloten vennootschap groter. De kosten van de oprenting worden in mindering gebracht op het rendement dat de stamrecht BV heeft gemaakt. Daardoor daalt dus de belastingdruk.
Wat hebben we nodig om uw jaarrekening op te stellen?
Voor het goed en gedegen opstellen van de jaarrekening van uw stamrecht BV dient  u alle bescheiden  die u in het afgelopen jaar heeft bewaard aan ons aan te leveren. Over het algemeen bestaat deze administratie uit

  • de bankafschriften,
  • afschriften van beleggingsrekeningen 
  • alle zakelijke bonnen en facturen.

Voor nadere informatie over de administratie stamrecht BV, het oprenten van het stamrecht, de jaarrekening stamrecht BV, de verplichtingen in het kader van de boekhouding stamrecht BV, of een holdingstructuur kunt u altijd contact met ons opnemen. We bespreken uw persoonlijke situatie tijdens een vrijblijvend kennismakingsgesprek.
Wij verzorgen uw administratie vanaf € 400,-- per jaar! Bekijk onze All-in abonnementen. Bel 078-8880233 of neem contact op met b&d administratie partners.

1 opmerking:

  1. Mijns inziens kan je ook als DGA van een stamrecht BV de administratieve aangelegenheden waaronder het opstellen van een jaarrekeningen beter laten overlaten aan een externe partij.

    BeantwoordenVerwijderen