donderdag 7 juli 2011

Boekhouding Zelf Doen of Uitbesteden?

Uit de praktijk blijkt dat veel kleine zelfstandigen (ZZP’ers)/ freelancers en eigenaren van BV`s zonder personeel moeite hebben met het op orde hebben/ houden van hun administratie. Veel zelfstandig ondernemers kiezen er voor om hun boekhouding van hun eenmanszaak zelf te doen. Dit leidt vaak tot het investeren van vele uren en gemor. In het ergste geval mist men belangrijke zaken en/of aftrekposten waardoor de boekhouding niet meer voldoet aan de wettelijke eisen. De overige groep zelfstandig ondernemers kiest ervoor om hun boekhouding geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Dit brengt vaak (te) hoge kosten met zich mee maar dat hoeft helemaal niet.

”boekhoudingMeestal wil een boekhouder jou kosteloos op weg helpen als je je boekhouding door hem laat doen. Hij vertelt je dan hoe je alles het best in de ordners kan doen zodat het hem ook zo min mogelijk werk kost.

Stel dat je op jaarbasis een paar duizend euro omzet hebt en als jij alles netjes en georganiseerd aanlevert, dan zal je boekhouder daar misschien enkele uren werk op jaarbasis aan hebben.
Als je al je bonnetjes en facturen in een schoenendoos bewaard en aan het eind van dat jaar de schoenendoos aanlevert, dan zal de boekhouder daar aanzienlijk meer werk aan hebben en dus ook meer kosten.

Om een indicatie te geven; Het eerste jaar is door ons voor ongeveer € 350 te verzorgen. Dat is inclusief advies, boekhoudsoftware en alle belastingaangiftes etc.
Hoeft dus allemaal niet zo veel te kosten. Sterker nog, omdat een boekhouder je kan vertellen hoe alles fiscaal zo interessant mogelijk geregeld kan worden. Bespaart een boekhouder nog flink wat belasting voor zijn klant en maak je dus als het ware winst op je boekhouder.

2 opmerkingen:

  1. Mijn lijfspreuk bij mijn bedrijfsvoering is "als iemand het beter kan: uitbesteden die hap!" Dat is dus onder andere salarisadministratie AB alsook andere taken. Zolang de boekhouder desgewenst helderheid kan verschaffen over zijn taakuitvoering is er geen vuiltje aan de lucht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Altijd uitbesteden aan een boekhouder is de boodschap. Wat een boekhouder voor je bespaart is de kost meer dan de moeite waard, ook als zelfstandige in bijberoep.

    BeantwoordenVerwijderen