woensdag 13 juli 2011

Wie of wat is een goede boekhouder ?(1)

”goede

Natuurlijk wilt u als kleine zelfstandige uw boekhouding en fiscale zaken uitbesteden aan een boekhouder of administratiekantoor die bekend staat als een goede boekhouder of goed administratiekantoor. En dan het liefst ook nog bij iemand (of kantoor) die schappelijke tarieven berekend voor zijn/haar diensten.
Maar dan nu de hamvraag : hoe herkent u "de goede boekhouder" of "het goede administratiekantoor" eigenlijk ?
In het onlangs verschenen derde nummer van 2011 van het tijdschrift "Eigen Bedrijf", van de Kamer van Koophandel, staat het allemaal vrij goed omschreven op pagina 42 en 43. Er worden in dat artikel 5 hoofdcriteria aangegeven, en dat zijn:
 1.  Ik begrijp mijn boekhouder
Wanneer een boekhouder niet helder overkomt, zou dat er op kunnen wijzen dat hij/zij zelf de materie ook niet goed begrijpt. Of dan is het kennelijk zo dat hij/zij dat niet goed aan u kan overbrengen, en dus is het gewoonweg (helaas) niet de juiste boekhouder voor u. U moet elkaar begrijpen en het liefst ook een beetje dezelfde taal spreken.
2.  De Belastingdienst komt zelden langs of stelt zelden lastige vragen
Het kan zijn dat toeval hierbij een rol speelt, of kan het zo zijn dat de boekhouder u al gewaarschuwd had dat bepaalde aangiften tot vragen van de Belastingdienst konden leiden. Maar het kunnen ook signalen zijn die er op duiden dat de boekhouder steeds dingen verkeert doet of een slechte naam heeft bij de Belastingdienst. De Belastingdienst weet best wel welke administratiekantoren als slecht bekend staan, en zal er vanuit gaan dat dergelijke kantoren eerder fouten maken dan de kantoren die goed bekend staan bij de Belastingdienst.
3.  Mijn belastingaanslag is nooit een verrassing
Is de uitkomst van de belastingaanslag voor u iedere keer weer een volslagen verrassing en kan uw administratiekantoor  niet kunnen aangeven wat de uitkomst daarvan zal zijn. Sterker nnog een goed adminstratiekantoor  kan tijdens het lopende jaar al een indicatie geven van de te betalen inkomstenbelasting. Dat betekent dat zij uw bedrijf met zorg bekijken en zich er niet makkelijk vanaf maken door 1x per jaar uw aangifte in te dienen en verder geen interesse tonen in uw bedrijf en vermoedelijke uitkomsten richting de Belastingdienst.
 4.  Mijn boekhouder past bij mijn bedrijf
Een echte ZZPèr met een redelijk tot goed inkomen  is en een bescheiden administratie bij een “duur” accountantskantoor wellicht niet op de juiste plaats. Ondank de vriendelijke behandeling wordt u bedrijf achter de schermen vaak met een niet al te hoge prioriteit behandeld. Andersom kunt u beter niet terecht bij een heel klein administratiekantoor als uw fiscale zaken heel uitgebreid en complex  en ingewikkeld zijn. Toch kan het ook in deze situatie lonen om niet direct een duur accountantskantoor in te schakelen. Zeker als uw administratiekantoor is aangesloten bij de NOAB of RB. Aangezien zij kunnen terugvallen op een relatief groot kennisnetwerk.  Maak dus goede afspraken met uw administratiekantoor als het om meer ingewikkelde fiscale aangelegenheden gaat en zorg dat uw boekhouder niet op eigen houtje allerlei knopen met voor u misschien wel nare gevolgen gaat doorhakken.  



5.  Mijn boekhouder stuurt mij duidelijke facturen
Het beste is om met je boekhouder voorafgaand aan het nieuwe boekjaar een offerte of prijsafspraak te maken . waaruit heel duidelijk naar voren komt wat de jaarprijs voor alle werkzaamheden kan gaan worden. Natuurlijk kan het voorkomen dat bepaald meerwerk extra in rekening wordt gebracht. Maar ook dan moet toch min of meer van te voren duidelijk zijn welke werkzaamheden onder meerwerk kunnen vallen, en welke niet.
Een ander signaal kan zijn dat de facturatie van uw boekhouder niet op orde is. Als de facturatie van een boekhouder al een rommeltje is, dan geeft dat wellicht ook een negatief beeld over de kwaliteit van zijn werk.
 
Bron: derde nummer van 2011 van het tijdschrift "Eigen Bedrijf", van de Kamer van Koophandel.

1 opmerking:

  1. Een goede verstandhouding met de boekhouder is een pre. In sommige bedrijfstakken meer dan in andere (denk maar aan technische of agrarische branches). Zo kan een ondernemer met een gerust hart bijvoorbeeld het opstellen van jaarrekeningen overlaten aan een ander.

    BeantwoordenVerwijderen