vrijdag 28 oktober 2011

Handige informatie voor (startende) ondernemer (4)

kosten-onderneming
Deze week het slot in de reeks van basisbegrippen waar je als zzp-er/ eenmanszaak mee te maken krijgt.
De kosten en afschrijvingen van een onderneming.

Als je de hele reeks hebt gelezen en misschien wel eerder dan zul je zien dat het zelfs bij een relatief eenvoudige administratie het al interessant is om de administratie uit te besteden zodat je je kunt richten op je bedrijf in plaats van op btw- en inkomstenaangiftes.

Kosten van de onderneming
Naast de btw die je betaalt over inkopen zoals apparatuur, software en diensten mag je de zakelijke kosten van dergelijke investeringen, exclusief btw deze kan je terugvorderen, van de omzet aftrekken. Op sommige producten is geen btw van toepassing, zoals postzegels.
Let op: Sommige bedrijfskosten, zoals boetes, zijn niet aftrekbaar. Anderen gedeeltelijk (zoals representatiekosten waarvan je 73,5% mag aftrekken). Het niet-aftrekbare gedeelte maak je ofwel terug over vanaf een privé-rekening of je laat het inboeken als privé-opname.

Grotere investeringen moet je afschrijven
Bedrijfsmiddelen zoals apparatuur en software gaan een aantal jaren mee. Vanaf een bepaald aankoopbedrag (€450 in 2011) mag per jaar een bepaald percentage maximaal worden afgeschreven. Hoe hoog de afschrijving maximaal mag zijn is voorgeschreven door de belastingdienst. Een starter mag in het eerste jaar er zelf voor kiezen om te werken met willekeurige afschrijving. Dit kan fiscaal voordeel opleveren.  

Tijdens de (krediet)crisis 2008 zijn een paar aanvullende maatregelen genomen die het tijdelijk sneller afschrijven wat gemakkelijker maakten. Er mocht in 2009, 2010 en 2011 50% per jaar worden afgeschreven om investeringen te stimuleren. Stel je schaft in 2010 een PC aan t.w.v. €600, dan trek je in 2010 en in 2011 €300 van de winst af.

Wilt u hulp bij uw boekhouding van uw eenmanszaak of heeft u vragen over de kosten en afschrijvingen van een onderneming? Neem dan contact met ons op en laat u door b&d administatie partners assisteren/ adviseren (bel 078-8880233 of mail info@bdap.nl).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten