vrijdag 20 januari 2012

Nieuwe regeling privégebruik (zaken)auto

In de laatste aangifte omzetbelasting moet u elk jaar het privégebruik van auto aan geven. Afhankelijk van hoe u uw auto voor de BTW. In 2011 hebben we echter met een bijzindere situatie t maken. Dit komt omdat per 1 juli 2011 een nieuwe BTW-regeling is ingevoerd.
Dus heeft u in 2011 te maken met twee regelingen, namelijk de regeling vóór 1 juli 2011 en die van na 1 juli 2011.

• Zo berekent u de BTW in de nieuwe regeling
• Zo gaat u om met privégebruik auto
• Verschillende praktijkvoorbeelden

In dit artikel, zal ik ingaan op de verwerking van de laatste aangifte BTW 2011, met name inzake het privégebruik van de auto.

Hieronder treft u een aantal autosituaties aan. Ik merk hierbij op dat niet alle situaties zijn beschreven.

Casus
Stel: u als ondernemer of vennoot heeft een (bestel)auto met een catalogusprijs (incl. BPM en BTW) van € 25.000 en u heeft geen kilometeradministratie bijgehouden. De bijtelling hiervoor bedraagt 25%, derhalve een bijtelling van € 6.250. U geeft het privégebruik auto als volgt aan:



Auto (zakelijk) gekocht zonder aftrek van btw
Hebt u een auto zonder BTW aangeschaft en hebt u gebruik gemaakt van de 75%-regeling*, bijvoorbeeld omdat het een marge-auto was, dan geeft u het privégebruik als volgt aan:


Auto (prive) gekocht
U heeft uw auto prive gekocht en keert de zakelijke kilometers tegen de maximale belastingvrije vergoeding van 19% uit. Teven maakt u gebruik van de 75%-regeling*, dan hoeft u geen correctie privégebruik te doen. Wel kunt u een percentage % van de BTW op autokosten terugvorderen.

Stel: de Autokosten (bv: brandstof, onderhoud) tot 16 oktober 2011 bedragen €2.380. In de periode 17 oktober t/m 31 december bedragen de kosten € 1.190. en bedraagt de verhouding zakelijk** en privé kilometers 63,1%.


*75%-regeling: een auto waarop geen BTW in aftrek is genomen, maar voor de BTW wel zakelijk mee wordt gereden. De BTW op de autokosten is aftrekbaar
**Let op: voor de BTW tellen Woon-Werk kilometers als prive kilometers.
Indien je vanuit huis werkt en naar opdrachtgevers rijdt dan zijn alle kilometers als zakelijke kilometers te bestempelen.


U rijdt in een bestelauto die alleen wordt gebruikt voor goederen
Heeft u een bestelauto die u alleen gebruikt voor goederen, dan hoeft u het eerste half jaar geen
correctie aan te geven. Voor de tweede helft van het jaar zou u tevens geen privégebruik hoeven aan te geven, tenzij u woon-werkkilometers rijdt. In dat geval dient u de woon-werkkilometers bij te houden en geeft u op basis van het werkelijk gebruik de BTW aan*:


U stelt een bestelauto ter beschikking aan meerdere werknemers
Hiervoor geldt over het eerste halfjaar een correctie van € 300 x 12%. Voor de tweede helft van het jaar kunt u het forfait van 2,7% toepassen, indien uw werknemers naast de woon-werkkilometers ook privé rijden. Uitgaande hiervan dient u het privégebruik als volgt aan te geven:


U stelt een auto ter beschikking aan uw werknemer tegen een eigen bijdrage voor het privégebruik of uw BV stelt u een auto ter beschikking en u betaalt een eigen bijdrage.

Stel: u heeft uw werknemer verplicht een eigen bijdrage te betalen voor het privégebruik van de auto van bijvoorbeeld € 3.600 per jaar (€ 300 per maand: ervan uitgaande dat dit een normale waarde is). U dient dit als volgt aan te geven:


Meer informatie
Wilt u advies over de laatste aangifte omzetbelasting 2011 en over hoe u in 2012 uw auto BTW-optimaal kunt rijden, neem dan gerust contact met ons op.

b&d administratie partners is gevestigd in Alblasserdam en is bereikbaar op 078-8880233. Voor meer informatie kijk op www.bdap.nl

2 opmerkingen:

  1. Waarom de periodes 1-1 tot 17-10 en 17-10 tot en met 31-12?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Omdat de oude regeling per 16-10-2011 is vernietigd en de nieuwe regeling miv 17-10-2011 van kracht is geworden.

    BeantwoordenVerwijderen