vrijdag 21 oktober 2011

Handige informatie voor (startende) ondernemer (3)

Deze week deel 3 in de reeks van basisbegrippen waar je als zzp-er/ eenmanszaak mee te maken krijgt: De inkomstenbelasting

inkomstenbelastingAls je de hele reeks hebt gelezen en misschien wel eerder dan zul je zien dat het zelfs bij een relatief eenvoudige administratie het al interessant is om de administratie uit te besteden zodat je je kunt richten op je bedrijf in plaats van op btw- en inkomstenaangiftes.

Ondernemer voor de inkomstenbelasting?
Of je voor de inkomstenbelasting door de belastingdienst ook  gezien wordt als ondernemer kun je via een test op de website van de belastingdienst nagaan. Deze geeft een indicatie of je inkomsten als bijverdiensten of als ondernemer worden gezien. Als je echt gaat freelancen dan kun je vooraf duidelijkheid krijgen over of de belastingdienst je als ondernemer of werknemer ziet door een verklaring arbeidsrelatie (var) aan te vragen bij de Belastingdienst.

Op de belastingaangifte voor de inkomstenbelasting kun je je extra inkomsten op twee manieren opgeven: als “overige inkomsten” of als “winst uit onderneming”. In beide gevallen geef je de winst op (opbrengsten – gemaakte kosten) als inkomen waarover je een belastingtarief betaalt afhankelijk van de belastingschijf waarin je terecht komt. Je winst is dus bruto inkomen waarover je nog loonheffing moet betalen.

De post “overige inkomsten” is bedoeld voor niet structurele inkomsten waarover nog geen loonheffing is ingehouden zoals een incidenteel (freelance) advies of lezing.

Bij structurele inkomsten (onder andere met meerdere opdrachtgevers) kan de belastingdienst je zien als ondernemer en mag je de winst opgeven als “winst uit onderneming”. Dat is interessant omdat je dan aftrekposten mag opvoeren zoals startersaftrek, MKB-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek en aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk en fiscale oudedagsreserve, investeringsaftrek. Op de meeste aftrekposten is het urencriterium van toepassing: er moet 1225 uur per jaar worden gewerkt in de onderneming (dat is meer dan 20 uur per week in een jaar van 52 weken). Naast deze extra eisen moet je een balans meesturen met je belastingaangifte.

Sinds 2010 is het urencriterium niet van toepassing op de MKB-winstvrijstelling en kan de winst met een bepaald percentage worden verlaagd voordat (inkomsten)belasting wordt geheven. Dit maakt dat het voor meer mensen interessant is om als ondernemer behandeld te worden.

Wilt u hulp bij uw boekhouding van uw eenmanszaak of heeft u vragen over de inkomstenbelasting? Neem dan contact met ons op en laat u door b&d administatie partners assisteren/ adviseren (bel 078-8880233 of mail info@bdap.nl).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten