woensdag 19 september 2012

Gevolgen van de aanstaande BTW-verhoging


Nu de verkiezingen achter de rug zijn en ook de PVDA de aanpassing van de BTW per 1 oktober, niet van tafel haalt, wordt het hoge BTW tarief verhoogd van 19 naar 21 procent. Het lage tarief blijft 6 procent. In dit artikel behandelen wij de gevolgen van deze BTW-verhoging voor uw facturatie.
• Tijdig facturen aanpassen
• Tijdstip betaling of facturering niet relevant
• Overgangsregeling voor doorlopende prestaties


Tijdige actie
Zorg er voor dat je tijdig je facturen aanpast en 21 procent BTW vermeldt in plaats van 19 procent. Ook zal je je prijslijsten (denk aan advertentie websites) moeten aanpassen. Denk verder dat je het juiste percentage BTW vermeld op je overeenkomsten en brochures.
Hieronder behandelen we een aantal situaties over hoe om te gaan met deze BTW verhoging. Let op: In sommige gevallen moet je al vóór 1 oktober 2012 je tarief aanpassen. Misschien geldt dat ook voor bestaande overeenkomsten of uw administratieve systeem.

Per wanneer 21% hanteren
Bij de wijziging heeft het ministerie bepaald dat het tijdstip betaling van betaling en/of facturering niet van belang is. Als enig geldende criteria voor de toepassing van het juiste BTW-tarief is het tijdstip van de dienst of de levering. De factuurdatum of het tijdstip van betaling zijn dus niet relevant.
Dit betekent ook dat er geen BTW bespaard kan worden door bijvoorbeeld de klanten vooruit te laten betalen. Het toe te passen tarief hangt af van het tijdstip waarop u de goederen levert of de dienst verricht. Een aantal voorbeelden:

1) U levert/offreert na 30 september 2012 goederen of verricht diensten.

Je bent hierover 21 % BTW verschuldigd. Ook al factureer/ offreer je vóór 1 oktober 2012, dan moet je toch 21 % BTW in rekening brengen. Bij de aangifte BTW vermeld je de omzet waarover je al 21% hebt gerekend onder vraag 1c van uw aangiftebiljet;

2) U verricht diensten of levert goederen na 30 september, die u al heeft gefactureerd met 19%. 


Mogelijk heeft u in eerdere kwartalen reeds 19 % BTW afgedragen (bv bij vooruitbetaling). U moet nu alsnog over de totale prijs 21 % BTW betalen. Over de reeds afgedragen BTW dient u dus nog 2% extra af te rekenen.


3) omgekeerd geldt dat als u vóór 1 oktober 2012 de goederen levert of de dienst verricht en u factureert pas ná 30 september 2012.

U brengt nu maar 19 % BTW in rekening. Bij de aangifte in het 4e kwartaal geeft u, omdat dit percentage op dat moment afwijkt van het dan geldende percentage (21 %), deze omzet aan onder vraag rubriek 1c van het BTW aangiftebiljet.

Voor een aantal diensten geldt een overgangsregeling.

(Op)levering van onroerende zaken
Voor koop- en aannemingsovereenkomsten van onroerende zaken die vóór 1 oktober 2012 zijn afgesloten geldt een overgangsregeling. 

Dit geldt alleen voor werken waarvan de (op)levering van een bouwwerk dat vóór deze datum nog niet is (op)geleverd en waarin de overeenkomst voorziet in een betaling in termijnen. 
Het 21 procent-tarief geldt dan alleen voor de termijnen die vervallen ná 30 september 2012. Het is niet van belang wanneer de termijnen moeten worden voldaan; ook wanneer deze slechts aanleiding geven tot het berekenen van rente is de overgangsregeling van toepassing.

Doorlopende prestaties
Voor doorlopende prestaties geldt in principe dat de BTW verschuldigd is naar het tarief dat geldt op het moment waarop de prestatie volledig is afgerond. Indien dit moment vanaf 1 oktober 2012 is gelegen, zal over de gehele vergoeding het nieuwe verhoogde tarief van 21% van toepassing zijn. Dit zou inhouden dat de termijnen die al voor 1 oktober 2012 tegen BTW-tarief van 19% zijn gefactureerd, alsnog onder de 21% omzetbelasting zouden vallen.
Om dit te voorkomen is hier overgangsrecht op van toepassing.
Op basis van het overgangsrecht kunnen de termijnen van doorlopende prestaties die al voor 1 oktober 2012 zijn gefactureerd tegen het huidige omzetbelastingtarief van 19% plaatsvinden, zonder dat er een herrekening van omzetbelasting dienst plaats te vinden. 
Alleen voor ‘jaarfacturen’ geldt een aparte goedkeuring.

Verbouwingen

Voor onroerende zaken en verbouwingen is een overgangsregeling getroffen. Deze houdt in dat bij overeenkomsten voor de bouw van een onroerende zaak of een verbouwing die vóór 1 oktober 2012 is gesloten en waarbij in termijnen wordt betaald, over de termijnen vóór 1 oktober 2012 het 19% tarief van toepassing blijft. Het maakt hierbij dus niet uit dat de levering plaatsvindt na 30 september 2012. Let op: Onderhoud- of herstelwerkzaamheden vallen buiten de overgangsregeling.

Nieuwbouwwoningen

Voor nieuwbouwwoningen geldt een specifieke overgangsregeling. Als de bouw- / aannemingsovereenkomst is gesloten vóór 28 april 2012 en de betaling wordt gedaan vóór 1 oktober 2013, al dan niet in termijnen, dan geldt het 19% tarief. Let op: dit geldt alleen voor de bouw van de woning. Stel u heeft een bouwkavel gekocht vóór 28 april 2012 en sluit pas nadien de bouwovereenkomst, dan geldt deze regeling niet. Wel geldt dan de algemene overgangsregeling voor onroerende zaken waarbij voor de termijnen die zijn betaald vóór 1 oktober 2012 het 19% tarief geldt.

Mocht u nog vragen hebben naar aanleiding van dit artikel dan kunt u contact met ons opnemen.
b&d administratie partners bel 078-8880233 of mail info@bdap.nl. U kunt ook terecht op onze website www.bdap.nl voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten